PCRR Hilberdink

Oncologie

Oncologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met het opsporen, het diagnosticeren (vaststellen) en behandelen van kanker.

Het aantal mensen met een oncologische aandoening (kanker) neemt toe. Gelukkig is de ziekte steeds beter te behandelen, waardoor kanker steeds meer gezien wordt als een chronische aandoening. De oncologie fysiotherapie richt zich op de gevolgen van kanker op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Specifiek richt de oncologie fysiotherapie zich op de klachten en beperkingen die ontstaan als gevolg van de tumor zelf of als gevolg van de medische behandeling(en). Voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan zijn vermoeidheid, spanning, pijn, verminderde beweeglijkheid van gewrichten, verminderde spierkracht en uithoudingsvermogen, ademhalingsproblemen en een verstoorde lichaamsbeleving. Hiernaast kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, werk en/of hobby’s.

De oncologiefysiotherapeut begeleidt mensen in elke fase van de ziekte. De verschillende fasen zijn: de curatieve fase, de palliatieve fase en de terminale fase. Elke fase vereist een specifieke behandeling door de oncologiefysiotherapeut.

Curatieve fase

In de curatieve fase is de medische behandeling gericht op het bestrijden van de kanker. Actief blijven tijdens de behandeling is belangrijk voor de korte- en lange termijn. De fysiotherapeutische behandeling is er op gericht de patiënt ondanks medische behandelingen zo fit en actief mogelijk te houden.

Palliatieve fase

De palliatieve fase begint op het moment dat blijkt dat genezing niet meer mogelijk is. Deze fase kan weken, maar ook maanden of jaren duren. In deze fase staat de kwaliteit van leven staat centraal. De behandeldoelen liggen bij het behoud van de nog aanwezige vaardigheden. De oncologie fysiotherapeut kan helpen zolang mogelijk een actief leven te leiden. De hulpvraag van de patiënt is hierbij leidend.

Terminale fase

In terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De patiënt moet afscheid nemen van het leven en van zijn naasten. Het comfort van de patiënt staat centraal. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar een comfortabele houding of de handigste manier om uit bed te komen. Pijn en angst kunnen worden verminderd door bijvoorbeeld ontspannings- en/of ademhalingsoefeningen.

In juni 2017 is Kim Slutter afgestudeerd voor de Master Oncologic Physical Therapy (MOPT Avans Plus, Breda). Vanwege de jarenlange ervaring met chronische en complexe aandoeningen past het begeleiden van patiënten met kanker uitstekend in het PCRR en bij haar visie op gezondheidszorg.

Aanvullende informatie vindt u op:

 

Loading…

Wij beschikken over ruime oefenzalen, een verwarmd zwembad en een infrarood-sauna

U oefent onder deskundige begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten

Wij bieden effectieve oefentherapeutische programma's

De wachtruimte

U bent altijd van harte welkom bij PCRR Hilberdink

Oefenmateriaal

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5