PCRR Hilberdink

Over nazorg

nazorgschemaDe vraag kan gesteld worden of een intensief oefenprogramma voor patiënten met een chronische aandoening een therapievorm is of een gezonde vrijetijdsbesteding, ‘recreatief sporten’. 

Een dergelijk oefenprogramma verenigt echter beide aspecten in zich, waarbij voor de ene patiënt in een bepaalde situatie sprake is van therapie, terwijl voor een andere patiënt, in precies zo’n situatie, sprake kan zijn van sport.

Voor iemand die een 'opleving' heeft gehad van zijn aandoening betekent een intensief oefenprogramma therapie. De patiënt is tijdens die periode individueel behandeld door een fysiotherapeut, maar heeft toch behoorlijk wat kracht en uithoudingsvermogen ingeleverd. Meedoen in een reguliere fitnessgroep voor gezonden is niet mogelijk omdat daar de begeleiding onvoldoende is. Een intensief oefenprogramma onder begeleiding van ervaren therapeuten heeft voor deze patiënten een duidelijk therapeutisch karakter.

Intensief oefenen als ‘sport’ is het geval bij iemand die weliswaar een chronische aandoening heeft maar op dit moment weinig klachten van het bewegingsapparaat ondervindt. De ziekte heeft in het begin behoorlijk opgespeeld maar is nu al geruime tijd stabiel. De patiënt werkt gewoon en merkt in het dagelijks leven weinig van zijn ziekte. Deze patiënt zou in principe goed mee kunnen doen in een reguliere fitnessgroep voor gezonden. Het meedoen aan een intensief oefenprogramma is in zijn geval een vorm van recreatief sporten. Het volgen van groepsoefentherapie is dan te beschouwen als onderdeel van zorggerelateerde preventie.

De aangepaste sport- en zwemprogramma's, zoals deze door het Centrum voor Aangepast Sporten Ability, kortweg CASA Hilberdink , in het PCRR worden georganiseerd, sluiten perfect aan op uw behandeltraject. Het is immers van belang om de tijdens de behandeling verworven vaardigheden en de verbeterde algehele belastbaarheid te onderhouden. Een actieve leefstijl en het gebruik van adequate copingstijlen horen hierbij. In overleg met uw fysiotherapeut wordt besproken wanneer de behandeling eindigt en u kunt besluiten gebruik te maken van de sport- en zwemmogelijkheden. De kosten voor deze sport- en zwemmogelijkheden worden niet door uw zorgverzekeraar vergoed.

Het Centrum voor Aangepast Sporten 'Ability' (CASA Hilberdink) is gevestigd in het PCRR. Voor openingstijden en tarieven klikt u hier.

1 Vrijvertaald uit: Munneke M, Verhoef J [red.]. Paramedische zorg bij reumatische aandoeningen.Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen 2003:p212

Loading…

Wij beschikken over ruime oefenzalen, een verwarmd zwembad en een infrarood-sauna

U oefent onder deskundige begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten

Wij bieden effectieve oefentherapeutische programma's

De wachtruimte

U bent altijd van harte welkom bij PCRR Hilberdink

Oefenmateriaal

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5